Wednesday, October 3, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake




Assalamualaikum.
Hmmm...baru jerk nak stop buat kek...ada ajerk yang menggoda.
Serius, Cotton Soft Japanese Cheesecake ni sedapppp sangatttt...sangat2 lembut gebu...rasanya kalau dah start makan, memang susah nak stop...memang terbaikkkk.....gara2 Izahdaut tayang pagi2 tadi.....kena juga Mas buat disebabkan bahan2 pun dah ada semuanya...hmm..memang nak salahkan juga makcik sorang tu...kikikikikiki. Dan Mas buat 1/2 adunan jerk sebabkan faktor cheese yang tinggal sikit...ingatkan nak buat benda lagi....kek juga jadinya yerk...he3


Cotton Soft Japanese Cheesecake
Sumber : Alma@myresepi
(kebanyakan blogger dah pernah buat kek ni kan, nak sebut 1 per 1 mau sampai tengah malam tak habis so, boleh google nama kek & jumpala ramai yang dah buat kan..tqvm bt semua blogger yg mengispirasikn kek ni) 

Sumber :  Izahdaut

Bahan : 
Loyang bulat 9 inci 

 Bahan A: 
250 g cream cheese 
50 g butter 
100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml 
6 biji kuning telur *izah guna 7 biji gred B
1 sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila 
1/4 sdk garam 
60 g tepung kek @ tepung superfine @ guna tepung gandum - ayak 3 kali 
20 g tepung jagung (cornflour @cornstarch) 

Bahan B: 
140 g gula kastor 
6 biji putih telur  *izah guna 7 biji gred B
3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar 



 Cara : 

Step I : Utk adunan A: 

Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
 Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 


 Step II : Utk adunan B: 

Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 

Tips dari Izahdaut :
Kalau something wrong masa memutar telur putih tu, alamat kek memang tak menjadi.
Jadi berhati2 masa ngasingkan putih n kuning telur tu. Pastikan telur tu lepas basuh keringkan betul2 dulu, jgn ada setitis air pun masuk dlm putih telur yang di asing. Masa asing tu elok2 jangan ada kuning telur termasuk dlm putih. Bekas mangkuk putih telur tu pun jgn ada air tau ( kering ). Pastu putar telur tu sampai jadi meringue kental dan bertanduk. Bermakna kalau terbalikkan mangkuk telur tu, telur tu tak jatuh pun. Sungguh kental la tu.
Sedikit tips la kan, Kalau lah andai kata, masa memutar putih telur tu, kita trasa mcm kurengg tak naik n tak brapa gebu jek putih telur tu, amik jek sebiji lagi putih telur campurkan skali. InsyaAllah menjadi.

 Step III : 
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. tepi loyang tak perlu gris ya. Tuang adunan kek dlm tin kek. 
Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. 

 Waterbath :
Sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak. Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.  




Blueberry Topping 

Bahan :
1 tsp Gelatin @ Serbuk agar2 *Ana guna gelatin Halagel 
30 ml Air 
150 g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan 

Cara : 
Campurkan gelatin @ agar2 dengan air. 
Panaskan sebentar dan campurkan blueberry. 
Sapukan ke atas cheesecake dan sejukkan sebentar.



Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....


No comments:

Post a Comment