Friday, October 12, 2012

Rainbow Cake @ Kek Pelangi




Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua....cuaca hari ni pun hujan jerk kan....sejukkk...nak kluar jejalan pun rasa malas....meh layan dulu Rainbow Cake nie....rainbow 4 warna ???...he3...testing buat sikit dulu...jadi bedal jerk mana yang ada...godek2 dapur...ada 4 warna jerk yang ada, jadi Mas buat jerk la...kek yang sangat sedapppp...apa lagi ditopping dengan Cream Cheese Frosting....perhhhhh....memang terbaik....makan sejuk2 lepas kluar dari freeze....lagi best....tekstur kek ni yang lembab2 gebu memang mengasyikkan bila dimakan...suka sangat...


Rainbow Cake @ Kek Pelangi
Resepi : Whisk Kid
Rujukan 1  : Zuraini Alias FB
Rujukan 2 : Kak Azlita dan Juwita

Bahan :

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ Mas dan Ita guna 1 3/4
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau



Cara :
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C
Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.



*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung


Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar



  • Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata

  • Masukkan dalam loyang

  • Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.

  • Bila dah masak letak atas redaiTunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan

  • Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan



  • *Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.





    Resepi Krim Cheese :
    Bahan :
    500 grm whipping cream - brand VIVO
    250 grm cream Cheese - brand Phillidephea
    60 grm gula icing
    110 grm butter
    2 titik lemon paste

    Cara :
    Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
    Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
    Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
    Boleh digunakan untuk menghias kek anda

    Untuk melapis.
  • Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran.

  • Sapu sedikit cream cheese diatasnya dan ratakan.

  • Dengan menggunakan pengayak ayak serbuk coklat siatas laisan cream cheese tadi. * Mas tak buat..

  • Letak lapisan kek yang berwarna lain pula diatasnya dan ulang stepa ini hingga habis. 

  • Setelah lapisan yang terakhir jangan ayakkan serbuk coklat sebaliknya buat lapisan cheam cheese agak tebal dan kemaskan kek dengan menyapu keseluruhan cream cheese tadi disekeliling kek.

  • Hias mengikut kreativiti masing-masing.






  • Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....



    No comments:

    Post a Comment