Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu buat semua....cuaca hari ni pun hujan jerk kan....sejukkk...nak kluar jejalan pun rasa malas....meh layan dulu Rainbow Cake nie....rainbow 4 warna ???...he3...testing buat sikit dulu...jadi bedal jerk mana yang ada...godek2 dapur...ada 4 warna jerk yang ada, jadi Mas buat jerk la...kek yang sangat sedapppp...apa lagi ditopping dengan Cream Cheese Frosting....perhhhhh....memang terbaik....makan sejuk2 lepas kluar dari freeze....lagi best....tekstur kek ni yang lembab2 gebu memang mengasyikkan bila dimakan...suka sangat...
Rainbow Cake @ Kek Pelangi
Resepi : Whisk Kid
Rujukan 1 : Zuraini Alias FB
Rujukan 2 : Kak Azlita dan Juwita
Bahan :
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ Mas dan Ita guna 1 3/4
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara :
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C
Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
Resepi Krim Cheese :
Bahan :
500 grm whipping cream - brand VIVO
250 grm cream Cheese - brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda
Untuk melapis.
Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....
No comments:
Post a Comment