Monday, October 15, 2012

Kek Coklat Nuanza - Basic Resepi




Assalamualaikum.
Atas permintaan anak2 nak kek coklat, jadi Mas try resepi Nuanza pulak, lagi resepi kek coklat yang simple dibuat dan sangat sedappp....keknya moist jerk tau.....gebuuu...tak muak dimakan....untuk kali ni Mas kukus jerk kek nie, boleh juga dibakar jika suka...terpulang yerk...
TQ banyak2 Nuanza atas perkongsian resepi kek coklat yang sangat best nie...salah sorang tauke kek juga tu.... :)
Untuk dekonya, Mas dapat ilham kat FB More-ish-Cupcake yang asalnya dari In Katrina's Kitchen.... TQ
Suka sangat Ain ngan Daniel tengok kek nie...


Kek Coklat Nuanza - Basic Resepi 

Bahan A :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 3/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu teh membumbung baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh 
membumbung 
baking soda 
(sudu kfc)

( satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan )


Bahan B:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan air panas
2 biji telur gred A ( kalo gred B / C, guna 3 biji ) - pukul sedikit mcm nk buat telur dadar)

( satukan semua bahan B )




Cara:
Masukkan bahan B ke dalam bahan A..
Gaul sebati sampai hilang ketul2..
Boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

Masukkan ke dalam loyang saiz 7 @ 8 inci
( loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis )
atau gunakan kertas minyak

Bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek masak
Adunan boleh juga dikukus 



No comments:

Post a Comment