Saturday, February 11, 2012

Bingka Pisang



Assalamualaikum.
Kali ke-2 Mas buat Bingka Pisang yang sedappp ni.....bila nampak Kak Yatie - Sinar Kehidupanku entrykan Bingka Pisang, terus terasa nak makan lagi Bingka Pisang....jadi Mas pun buat lagi.....hmm...memang tak menghampakan....lembut jerk bingka ni....rasanya pun sedang2 jer manisnya sebab Mas kurangkan sikit sukatan gula tu sebab pisang berangan yang Mas guna ni dah masak ranum....
Hmmm....kalau dah rasa sepotong Bingka Pisang ni, memang akan nak lagi dan lagi...sedapp sangat Bingka Pisang ni..Ain ngan Daniel pun suka....abang pun cakap sedapp...satu lagi resepi bingka yang senang dibuat dan sedappppp....maceh yerk Kak Dzana......

Bingka Pisang
Resepi : Kak Dzana

Bahan (loyang 8 inci) :
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji, byk ni coz sy suka pisang.. klau tak suka boleh kurangkan...) - di lenyek kasar - Mas guna 4 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula - Mas guna 2/4 cawan gula jerk
1 cawan santan
1 cawan susu sejat @ cair
1 biji telur2 sudu besar butter
sedikit garam


Cara membuatnya :
Blender semua bahan kecuali pisang. 
Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter dan Mas alas kertas minyak supaya senang nak keluarkan bingka tu nanti.
Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.


No comments:

Post a Comment