Wednesday, February 1, 2012

Kek Coklat Kukus Munira - tetap dihatiku



Assalamualaikum.
Hmmmm...lama bebenor tak buat kek coklat...asyik telan air liur jerk nengok kek orang...pada hal..membuatnya tak de la susah sangat...cuma mood tu yang kejap ada kejap hilang...hari ni, memang tahap gaban lidah ni rasa nak makan kek coklat...jadi terus jerk Mas buat pagi tadi....ala..buat 1/2 adunan jerk....cukup la untuk family Mas yang kecik ni....dannnn klu ada yang perasan..dah banyak kali Mas buat Kek Coklat Kukus Munira ni...memang resepi kek coklat no 1 pilihan Mas sebab keknya yang senang dibuat dan kek ni sangat sedapppp....lembab lembut jerk kek coklat ni....bak kata orang...orang tak de gigi pun boleh mamam 1/2 loyang....kikikikiki
Jadi...jom enjoy dengan entry Kek Coklat Kukus Munira yang mabeless ni...

Kek Coklat Kukus Munira
Resepi : Puan Munira Baharom - KR
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
Bahan A :
1 cawan gula pasir - Mas letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - Mas gune susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
1 sudu besar oren sunquits - Mas tambah

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C :
4 biji telur - diblender - Mas pukul hingga kembang jerk.



Cara membuatnya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu  kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap.



Topping :
Bahan2 Simple Chocolate Ganache:
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 sb butter @ margerin @ minyak masak

Caranya :
Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya dan terus tuang ditengah2 kek dan biarkan topping tu meleleh sendirinya.


Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....


No comments:

Post a Comment