Assalamualaikum.
Rendang Ayam yang menjadi menu utama family Mas...kesukaan anak2 dan suami...selalunya Mas buat kering, biar berserdak2 gitu...tapi kali ni sajerk Mas buat berkuah....tetap marbeless rendang pedas ayam ni....sedap dimakan dengan pulut, ketupat, roti dan nasi putih...jadi meh layan dulu Rendang Pedas Ayam .....untuk lihat Rendang Pedas Ayam versi kering, boleh lihat DISINI.
Rendang Pedas Ayam
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar dihiris halus
1 helai daun kunyit dihiris halus
1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk halus
1/2 inci lengkuas - dikisar @ tumbuk halus
2 batang serai - dikisar @ tumbuk halus
1/2 inci kunyit hidup - dikisar @ tumbuk halus
1/2 sudu kecil garam kasar - dikisar @ tumbuk halus
3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk halus
cili kisar - ikut pedas
santan dari 1/2 biji kelapa
gula secukup rasa
3 sudu besar kelapa parut - ditumbuk sedikit
Cara memasak :
Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam kuali.
Masukkan bahan - bahan yang dikisar atau ditumbuk halus . Gaulkan atau sebatikan dengan ayam.
Masukkan bawang besar, daun kunyit yang dihiris halus, santan ( santan tu dituang biar sampai ayam tenggelam ), cili kisar, kelapa parut dan gula. Gaul sebati.
Buka api sederhana dan masak rendang tadi hingga masak. Sentiasa kacau rendang semasa memasak agar rendang tak hangus. Jika rasa kurang masin boleh tambah garam halus.
No comments:
Post a Comment