Sunday, February 26, 2012

Kuih Kaswi Citarasawan



Assalamualaikum.
Kali ni Mas try Kuih Kaswi resepi Kak Wan pulak, setelah dipromot oleh mek ampang  Izahdaut. Mas buat khamis lepas...baru hari ni nak entrykan resepi..sabo jerk..nak mengupdate blog pun ikut mood...he3.... maceh makcik rekemenkan resepi kaswi Kak Wan ni....memang berbaloi2 mencuba resepi ni...memang sedappp.....lagi resepi kuih yang senang dibuat dan sedappp dimakan....memang dapat banyak untuk 1 adunan tu...baru2 ni Kak Sheila pun dah try kaswi ni.....memang terbaikk...

Kuih Kaswi Citarasawan
Resepi: Kak Wan
Sumber: Izahdaut, Kak Che Ct dan Kak Sheila

Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur

Bahan C :
Kelapa parut dicampur sedikit garam

Loyang 9" atau acuan lompang



Cara-cara :
Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam.
Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.


No comments:

Post a Comment