Sunday, October 9, 2011

Asam Pedas Patin Kak Anim







Assalamualaikum. 
Gara2 teringat komen Mamahawa masa Mas entrykan resepi Lemak Patin Salai & Mangga, yang Mama try resepi asam pedas cara Kak Anim yang blend daun kesum, bunga kantan dan serai sekali, jadi Mas pun try buat asam pedas cara Kak Anim tu....hmm...sedapp la..bau wangi masa menumis tu....perhhh....memang best...memang lagi harum wangi asam pedas yang dimasak cara begini.....kali ni Mas guna ikan patin.....memang sangat sedapp...suka sangat bahagian perut patin tu..sedappp terasa isi bercampur lemak patin tu.....sangat serasi diasam pedaskan....maceh pada Kak Anim dan mamahawa atas resepi asam pedas n



Asam Pedas Patin
Resepi : Kak Anim

Bahan :
1 ekor ikan  ikan patin

20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
1 labu kecil bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
sedikit halia - dikisar
sedikit kunyit hidup - dikisar
1 kuntum bunga kantan - dikisar
2 batang serai - dikisar
sedikit daun kesum - di kisar
air asam jawa secukupnya
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa
beberapa batang bendi
tomato - dibelah 4
sedikit serbuk kunyit - Mas tukar ngan kunyit hidup
sedikit serbuk lada hitam


Cara memasak :
Ikan di lumurkan dengan limau dan bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biaekan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.



No comments:

Post a Comment