Assalamualaikum.
Aduhhh..aduhh..kelaut juga diet hari ni bila dah menyuap Kek Lapis Cheese Persona ni masuk mulut....rasa nak lagi dan lagi dan lagi dan lagi...stooppppp....ingat....laling aiii tak makan lagi..he3...wehhh....sedapppp la Kek Lapis Cheese Persona resepi jejaka idaman semalaya tu iaitu Ryo Azhar...klu sesapa yang masih solo nak mencari2 calon suami..sila2 la yerk terjah dapo ryo tu....try2 la ngorat..mana tahu tersangkut....klu ada makcik2 yg nak mencari menantu lelaki...ni haa..calon sesuai....he3...kau jangan mara yerk ryo....promot sikit adik Hasue ni..serius Mas cakap..memang sedapp sangat Kek Lapis Cheese Persona ni..Kak Nor pun dah mencubanya....betul kan Kak Nor....nak membuatnya pun tak de susah sangat...tak payah susah2 nak bako @ kukus....masuk jerk dalam peti sejuk bila dah siap melapis kek tu...tapi kene tunggu 6 jam keatas baru boleh potong dan makan yerk..supaya cheese tu keras...tapi kan....Mas ni klu bab lapis2....memang fobia sikit....agaknya tak de bakat kot bab2 melapis ni....layan jerk la kek Mas ni yang tak berapa kemas jadinya bila dipotong....asalkan sedapp..kira halallah kan...lupa lak..Mas pun guna biskut marie perisa kopi macam kak nor....hmm..memang sedapp...
Kek Lapis Cheese Persona
Resipi : Ryo Azhar
Sumber : Kak Nor - Secubit Garam
Bahan2 :
Saiz 9x9
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar - dipanaskan
B :
500 g cheese cream - Philadelpia @ Tartura
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya membuatnya :
Satukan cheese dan gula halus, pukul menggunakan mixer hingga sebati.
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan.
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik @ kertas minyak @ baking paper.
Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu ( suam2 panas ).....terus susun dalam bekas..... ( CELUP 1 SAAT JERK TAU ).
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese tu. ( Kalau pakai biskut jenama LEE, boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia.. )
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk.
Biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment