By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 bunch Yam Stalks - peel & cut using plastic gloves
Smoked Fish
1/2 pot Coconut Milk
1 tsp Turmeric Powder
3 Shallots*
2 Green Chilli*
Chilli Padi* (* pounded)
1 Lemongrass - bruised
1 Turmeric leaf - torn
Salt
METHOD:
1. Boil yam stalk until soft & drain.
2. Place all in a pot & cook until boiled.
Stirring all the time to prevent coconut milk from curdling.
3. Serve with rice.
********************
Lauk ala kampung ni tak jemu makan.... Kalau nasib tak baik terkena batang keladi yg gatal tapi nasib kali ni manis & tak gatal. Kalau kena yg gatal tu, sakit tekak lepas menelan & nak garu kat dalam tekak memang tak boleh, siksa jadi nya.... Kalau siapa2 ada tips cara nak tahu yg gatal atau tidak, tolong share dgn Along kat sini ya.
Gulai Lemak Batang Keladi & Ikan Salai
BAHAN2:
1 ikat Batang Keladi - kupas kulit batang & potong2 menggunakan sarung tgn plastik
Ikan Salai
1 ikat Batang Keladi - kupas kulit batang & potong2 menggunakan sarung tgn plastik
Ikan Salai
1/2 periuk Santan
1 st Serbuk Kunyit
3 ulas Bwg Merah*
2 bj Cili Hijau*
1 st Serbuk Kunyit
3 ulas Bwg Merah*
2 bj Cili Hijau*
Cilli Padi* (* tumbuk)
1 btg Serai - ketuk
1 helai Daun Kunyit - koyak2an
Garam
CARA2:
1. Rebus batang keladi sehingga lembut & tapis.
2. Letakkan kesemua bahan ke dlm periuk & masak sehingga menggelegak.
1 helai Daun Kunyit - koyak2an
Garam
CARA2:
1. Rebus batang keladi sehingga lembut & tapis.
2. Letakkan kesemua bahan ke dlm periuk & masak sehingga menggelegak.
Kacau selalu supaya santan tidak pecah kepala.
3. Hidangkan dgn nasi putih
3. Hidangkan dgn nasi putih
No comments:
Post a Comment