Assalamualaikum. Salah satu sambal yang Mas suka sangat...Sambal Kentang dan Bilis, sedap dimakan ngan nasi lemak, ngan nasi putih pun best tau.....kadang2 Mas colekkan Sambal Kentang dan Bilis ni ngan roti.....punn sedappp ....untuk dapatkan kentang yang lembut empuk, Mas akan goreng kentang tu dengan api kecil menggunakan periuk dan tutup periuk tu semasa menggoreng kentang, ini supaya kentang cepat empuk, tak cepat jadi seakan2 hangit dan bila kentang digoreng dalam periuk, menjimatkam minyak sebab permukaan periuk yg rata, kalau goreng ayam pun Mas selalu menggunakan kaedah begini...selalunya kalau Sambal Kentang dan Bilis ni, Mas suka ala2 kering gini, boleh juga buatkan berkuah jika suka, terpulang pada citarasa masing2 yerk...
Sambal Kentang dan Bilis
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 4 biji kentang - dibelah 8 dan goreng
- segenggam ikan bilis - dibasuh sedikit dan digoreng garing
- 1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
- 1 labu bawang besar - dikisar
- 2 biji bawang putih - dikisar
- cili kering ikut pedas - dipotong dan direbus sekejapp - dikisar
- sedikit ikan bilis - dikisar
- 1@ 2 keping asam keping
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis
Cara memasak :
- Tumis bawang besar yang dipotong nipis hingga wangi dan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan masak garing sedikit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan kiub ikan bilis dan asam keping. Kacau sebati dan masak hingga pecah minyak.
- Setelah masak,(boleh juga masukkan sedikit air panas jika ingin berkuah) masukkan kentang yang telah digoreng dan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaulkan rata-rata dan rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Tips goreng kentang : Untuk dapatkan kentang yang lembut empuk, Mas akan goreng kentang tu dengan api kecil menggunakan periuk dan tutup periuk tu semasa menggoreng kentang, ini supaya kentang empuk, tak cepat jadi seakan2 hangit dan bila kentang digoreng dalam periuk, menjimatkam minyak sebab permukaan periuk yg rata
No comments:
Post a Comment