Assalamualaikum. Mak aii....panjang lak tajuk n3 hari ni.....masa Kak Aznim cerita pasal Masak Lomak Tulang dan Nangka Muda, Mas dah terliur dengarnya.....jadi plan nak buat..tapi berkenan lak nengok daging kambing yang cantik segar, terus tukar plan, tulang jadi kambing.....untung juga nangka muda yang Mas beli tu elok jerk empuknya......he3...memang sangat sedappp Masak Lomak Kambing dan Nangka Muda ni...rasanya dah puas hati sebab dapat makan.....maceh kak anim....puas juga Mas mencari2 resepi Masak Lomak Tulang dan Nangka Muda kat blog kak anim....tak jumpa la.....nanti akak kasi link resepi tu yerk...jadi Mas pun masak ikut suka sendiri jerk..tetap sedap...he3
Masak Lomak Kambing dan Nangka Muda
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 1/2 kilo daging kambing
- cili padi - ikut pedas ditumbuk
- kunyit hidup - ditumbuk
- 1/2 biji nangka muda
- Santan - dari sebiji kelapa
- 1 keping asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis
Cara memasak :
- Mas rebus daging kambing hingga empuk, ketepikan. Begitu juga nangka muda, direbus hingga lembut, tos dan ketepikan.
- Masukkan bahan2 tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit kiub daging, sebatikan dan masukkan daging kambing dan nangka muda.
- Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment