Assalamualaikum. Bila tengok Anna tayang Cucur Bom Manis ni hari tu.....terus teringat Cucuq manis yang mak Mas selalu buat dulu masa Mas kecik2..sampai sekarang pun kalau balik kampung, mesti ada cucuq manis gini....resepinya lebih kurang sama cuma mak Mas tambah potongan bawang besar sikit dalam adunan tu untuk dapatkan cucur yang wangi..tapi kan, Mas tak pernah tanya resepinya , cuma tengok gitu2 jerk..he3...tapi bila makan Cucur Bom Manis yang dicopy resepi dari Anna ni, hmmm..memang sama rasanya...Ain ngan Daniel pun kata...macam pernah makan jerk kat kampung cucur ni...bukannya apa, mak Mas kalau bancuh cucur manis ni, main agak2 jerk..jadi Mas pun teragak2 nak membuatnya sebab pernah buat dan tak berapa menjadi..he3....Alhamdulillah, lepas ni guna jerk la resepi ni...senang kan..dan Mas ikut sukatan macam Izahdaut dan tak de perap lama sangat...rasanya ramai kan yang dah menerainya...
Cucur Bom Manis
Resepi : daun-kesum@Jural Alkiram
sumber: Annaqawina dan Izahdaut
Bahan :
1 sudu kecil yis
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat manis
secubit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara :
Campurkan yis, gula, susu dan sedikit air.
Larutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik dan kuih jadi bulat masa menggoreng.
Panaskan minyak masak.
Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng.
Hidangkan.
Nota :
Mas ikut Izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).
No comments:
Post a Comment