Assalamualaikum.
Kek lagi kan....sebenarnya dah lama ushar resepi Blueberry Cream Cheese Butter Cake ni kat dapurKak Yatie . Alhamdulillah, akhirnya Mas try juga....cheese cake yang simple dan sedap....memang lembut gebu kek jerk ni...dapat makan sepotong.....mesti nak sepotong lagi....
Cuma yang Mas pelik sikit...kek ni jadi keras sikit bila dimasukkan dalam freeze...mujur la yang baki tu suku jerk..he3...
Jadi Mas nak tanya ada tak kekawan lain yang dah mencuba resepi ni dan alami masalah yang sama macam Mas....
Apa pun TQ banyak2 pada Kak Yatie dan Kak Jun atas perkongsian resepi cheese kek yang sedap nie. Begitu juga dengan tuan resepi.
Blueberry Cream Cheese Butter Cake
Resepi : Cook Republic
Bahan :
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
150 gm buah blueberry (saya guna blueberry filling) - Mas guna jem strawberi
2 1/4 cawan tepung naik sendiri ( Mas ikut Kak Yatie guna tepung gandum+1 sudu kecil baking powder -diayak)
250gm butter
250 gm cream cheese
1/3 cawan susu segar
3 biji telur
Cara :
Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
Letakkan buah blueberry @ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment