Sunday, September 30, 2012

Roti Naik Tok Mak @ Roti Lembut




Assalamualaikum.
Lama dah tak meroti, jadi bila meroti balik, rasa seronok sangat tengok roti menjadi dengan jayanya.....lembuttt dan gebuuuu...
Dah nampak kat wall fb Izahdaut, tapi sabar lagi...tapi bila tengok Ika pulak menerainya....hmmm...memang jadi tak sabar2 dah nak meroti...Mas buat khamis lepas...jadi dah abis yerk..he3
Tima kasih pada Faridah Haron FB yang berkongsi resepi Roti Lembut @ Soft Bun yang mabeles ni di wall fbnya...tengok bahan2nya pun ringkas jerk......tak de guna pelembut roti pun...
Lepas ni, memang Mas tak serik lagi mencuba resepi ni....   ^__^  ...terbaikkk

Update :
Akhirnya jumpa juga wall FB Tok Mak, tuan punya resepi Roti Naik nie, Mas panggil Roti Lembut...boleh yerk kak...he3....
Perhhh...puas juga selongkar fb mencari resepi Roti Naik nie...TQ kak atas perkongsian resepi Roti Naik yang lembut gebu nie.....




Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi 

Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 :  Ika

Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
 1 biji telur

 3/4 cawan gula halus
 1 sudu besar susu tepung  - Mas ikut Ika gantikan horlicks
 2 sudu besar susu pekat manis
 2 sudu besar marjerin
 1 sudu besar shortening
 1 peket mauripan (11g)
 campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali 

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)

Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ...  ^__^





 Cara :
Dalam mangkuk...
Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...

Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan       kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.




Makan roti ni dengan Butterscotch Souse.....perhhhhh


No comments:

Post a Comment