Assalamualaikum.
Rasanya dah berbelas kali Mas buat Crispy Anchovies in Honey Lemon ni.
Dah menjadi snack kegemaran family Mas.
Asyikk bila mengunyah....
First time Mas jumpa resepi Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce ni kat dapur Kak Hana.
TQ pada chik mimi yang menyebarkan resepi Crispy Anchovies in Honey Lemon ni.
Memang terbaikkkkkk...
TQ pada chik mimi yang menyebarkan resepi Crispy Anchovies in Honey Lemon ni.
Memang terbaikkkkkk...
Crispy Anchovies in Honey Lemon
Resepi : Amy Beh
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
250 g ikan bilis kopek
1 cawan tepung ubi
1 tbsp minyak bijan
4 batang cili kering - potong
6 biji cili padi - ketuk
1 biji bawang besar - hiris
2 biji lemon - perah ambil jus
3 tbsp madu
2 tbsp air - tak letak
1 tbsp sos ikan
Kacang gajus dan Mas tambah badam dan hazelnut - dipanggang
bijan - Mas tak letak
daun kari
Cara :
Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10 - 15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.
Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment