Monday, September 24, 2012

Swiss Roll Coklat & Strawberi Cream Cheese Filling




Assalamualaikum.
Dah banyak minggu plan nak buat kek yang mengancam ni...akhirnya Mas buat juga...serius, Mas tergoda sangat tengok Swiss Roll Coklat N Blueberry Cream Cheese Filling kat dapur Noorsha hari tu. Dan bila dah merasa....hmmmmmm...sedapppp sangattttt...gabungan cream cheese filling dan ada lak topping coklat atasnya memang sangatttt mabelessss...passti Mas tak serikkkk buat lagi....TQ Sha atas idea ko yang sangat bernas.....cuma Blueberry tu Mas tuko ngan Strawberi....tak pe kan..he3....swiss roll tu pun sedap....lembut dan gebuuu...memang terbaik...


 Swiss Roll Coklat

Sumber : Maklang Azie
Bahan [A] :
3 biji telur gred A atau B
2 oz (4 Tbsp / 60 gm) gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
1.5 oz (5 Tbsp) tepung gandum (sukat dan kemudian kurangkan 2 Tbsp tepung gandum ni, kalau guna sukatan Tbsp - letak 3 Tbsp jer)
2 Tbsp serbuk koko
1/2 Tbsp susu tepung

Bahan lain :
2 oz (60 gm) mentega (dicairkan dan disejukkan)
Buttercream secukupnya ( Mas ikut Noorsha guna cream cheese filling)

Cara :
  1. Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
  2. Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata. Keluarkan 1-2 Tbsp adunan ini dan campurkan sedikit coklat paste atau coklat emulco dan gaul rata. Kemudian masukkan adunan yang sedikit ini ke dalam beg plastik untuk dibuat corak nanti.
  3. Tuang adunan yang asal ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya. Paipkan adunan yang diwarnakan coklat tadi dan buatlah corak yang diingini.
  4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
  5. Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.
  6. Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut.
  7. Gulung kek dengan cermat menggunakan baking paper. 
  8. Balut kek yang siap diroll dengan baking paper.. simpan dalam peti sejuk 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidang.




Resepi Blueberry Cream Cheese Frosting

Bahan² :
100 gm Cream Cheese
100 gm Blueberry Filling - Mas guna Strawberi Filling
5 - 7 sudu makan susu pekat manis (boleh tambah ikut selera)


Cara² :
Putar kesemua bahan diatas hingga licin dan sebati... rasa sedikit untuk mendapat imbangan rasa yang diiingini..tambahkan lagi susu pekat jika perlu...sedia untuk disapu pada permukaan swiss roll..



No comments:

Post a Comment