Friday, September 21, 2012

Kuih Sagu Resepi Kak As




Assalamualaikum.
Entry tertunggak sebenarnya. Mas buat masa bulan puasa baru2 ni..he3
Mencuba pulak Kuih Sagu resepi dari Kak As. Nampak kat dapur Izahdaut ....Bila tengok bahan2nya, lebih kurang jerk dengan resepi kuih2 sagu yang lain, cuma Kuih Sagu Resepi dari Kak As ni, ditambah sedikit tepung jagung supaya Kuih Sagu ni cantikk bila dipotong. Mas letakkan jerk dalam acuan lompang setengah adunan sebab Ain ngan Daniel suka mencedok kuih ni guna sudu...memang ada kelainan bila ditambah tepung jagung dalamnya sebab kuih sagu ni tak melekit sangat...lagi la suka budak2 tu makan sebab dia orang tak nak letak kelapa parut...kuih sagu tu tak melekat sangat kat sudu...he3...yang baki setengah adunan tu Mas masukkan dalam bekas tapaware kecil...try cedok guna scop aiskrim...Alhamdulillah, sagu tu tak melekat kat scop tu...
TQ pada tuan resepi Kak As atas perkongsian resepi kuih sagu ni dan Izahdaut yang telah sebarkan lagi resepi kuih sagu ni diblognya....


Kuih Sagu Resepi Kak As
Sumber : Izahdaut 

Bahan :
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung - bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam




Cara2 :
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..




No comments:

Post a Comment