Assalamualaikum.
Layan jerk la entry coklat ngan cheese ni yerk....ingatkan nak stop jap makan cheese...tapi tergoda juga dengan Chilled Chocolate Cheesecake in Jar yang datang dari dapur tauke kek N cheese Anna Qawina...sabarrrr jerk la ngan makcik sorang tu....kalau ada sesiapa yang teringin tapi malas nak buat Chilled Chocolate Cheesecake in Jar ni, korang order jerk ngan Anna ni yerk....order sentiasa terbuka setiap masa...korang tel @ pm jerk Anna...he3
Kebetulan sekarang ni adik ada kat rumah, jadi semangat nak merasa Chilled Chocolate Cheesecake in Jar ni makin berkobar2.....jadi Mas pun buat semalam.....hmmm...tak mo cakap banyak...tak terkata2 sedapnya Chilled Chocolate Cheesecake in Jar ni....macam aiskrim MD pun ada juga...memang sedapppp...TQ pada Anna atas perkongsian olahan resepi yang mabeles ni..moga rezeki ko sekeluarga makin melimpah2 yerk..sayanggg ko...
Chilled Chocolate Cheesecake in Jar
Olahan Resepi : Anna Qawina
Bahan :
125 g cream cheese, suhu bilik
137 g @ 1 bekas kecil yogurt
30 g gula kastor
125 g whipping cream Brand Vivo, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak )
1/2 sdb + 1/2 st gelatin Halagel
2 sdb air hangat
Chocolate Ganache :
Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
Bahan :
200 grm coklat masakan@compound Choc.
100 ml susu cair
1 sdt butter
Cara :
Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
Masukkan yogurt, gaul rata.
Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata).
Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan.
NOTE:
Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi.
Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base@kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.
No comments:
Post a Comment