Saturday, September 17, 2011

Garlic Fish



Assalamualaikum. Meh layan menu lunch Mas sekeluarga....Kali ni Mas masak Garlic Fish menggunakan ikan talapia....hhmm..memang sedappp...dimakan dengan nasi panas dan sayur campur jerk dah cukup sedappp...tak payah lauk lain dah..klu nak pedas...letak jerk cili padi lebih dalam garlic fish tu...dah cukup berpeluh menahan pedas.....resepi ni Mas belajar dari mak Mas, memang menu utama kat restaurant masa mak berniaga dulu.....selalunya garlic fish ni menggunakan ikan bawal @ sikakap...bila Mas try guna ikan talapia merah.....tetap sedapp....salah satu resepi ikan yang mudah dibuat dan sedappp....

Garlic Fish
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 ekor ikan talapia 
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada putih
  • 1/2 cawan tepung gandum 
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :
  1. Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5  minit dan cuci kembali dan toskan. 
  2. Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
  3. Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
  4. Goreng talapia hingga garing dan masak.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Letak dalam pinggan hidangan.
Bahan Sos :
  • 1/4 cawan sos tiram Maggi
  • 3 sudu besar sos plum
  • sedikit kiub ikan bilis
  • 1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
  • 4 ulas bawang putih - cincang halus
  • cili padi - ikut pedas dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar - potong bulat2
  • 1 tangkai daun bawang - potong2
  • sedikit gula dan garam jika perlu
  • sedikit air panas
Cara memasak :
  1. Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
  2. Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
  3. Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi. 
  4. Sedia dihidang...


No comments:

Post a Comment