Monday, September 19, 2011

Kuah Kacang @ Kuah Satay




Assalamualaikum. 
Alhamdulillah...percubaan kali - 2 belajar buat kuah kacang @ kuah satay....kali ni menjadi dengan jayanya dan respon dari suami....sangatt sedapppp...abang siap kata boleh buat jual....Alhamdulillah....sebenarnya Mas pernah mencuba membuat Kuah Kacang @ Kuah Satay ni untuk kali pertamanya 2 tahun lepas...amat mengecewakan...tak de langsung rupa Kuah Kacang @ Kuah Satay, kecewa sangat pada resepi yang Mas ambik dari majalah tu...terus malas nak belajar buat Kuah Kacang @ Kuah Satay ni walaupun Mas dan suami suka sangat Kuah Kacang @ Kuah Satay, selain dimakan dengan satay...kami suka makan cucur ikan bilis @ jagung sambil mencolek dengan Kuah Kacang @ Kuah Satay.....memang sedappp
Alhamdulillah...resepi dari Kak Fida tak pernah menghampakan...gara2 Noorsha menayangkan Kuah Kacang @ Kuah Satay resepi Kak Fida ni, terdetik untuk Mas menerainya.....dan hasilnyaaa....memang mabelessss....tima kasih pada Kak Fida dan Noorsha....

Kuah Kacang @ Kuah Satay
Bahan :
300 gm kacang tanah - sangar dan kisar 
100 gm gula pasir
150 gm gula merah
40 gm asam jawa
1 sudu kecil garam 
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 cawan minyak masak  - untuk menumis

Bahan kisar :
2 biji buah keras
1 sudu besar ketumbar biji - sangar
1 sudu kecil jintan kasar - sangar
1 sudu kecil jintan halus - sangar
2 hiris lengkuas
2 hiris halia muda
20 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
7 batang serai - hiris
20 gm udang kering





Cara membuatnya :
1 - Satukan gula merah dan asam jawa, diramas dengan secukup air untuk mendapatkan 500 gm air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
2 - Panaskan minyak  dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan gula, garam dan kunyit serbuk dan gaul rata.
3 - Masukkan bancuhan air asam dan kacang ke dalam bahan tumis. Seimbangkan rasanya dan masak hingga  keluar @ pecah minyak dengan api sederhana. Sentiasa kacau yerk...
4 - Selamat mencuba....

Update : 
Jika kuah kacang kelihatan agak pekat, boleh tambah sedikit2 air panas bergantung nak cair macam mana kuah kacang tu...kacau sebati atas api sederhana dan boleh dihidangkan..



No comments:

Post a Comment