Assalamualaikum.
Hmmm..sekali buat Soto Ayam ni, terus terpikat...rasa nak buat lagi...sebenarnya Soto Ayam resepi Kak Yati ni la yang Mas hidangkan masa Izahdaut sekeluarga datang bertandang sabtu lepas.....Alhamdulillah....sedappp.....tetamu pun suka...betul kan jahh....he3...
Jadi Mas buat lagi semalam....rasa macam nak ulang lagi makan soto ayam ni....kebetulan nasi impit pun ada lagi berbaki dalam freeze tu.....cuma semalam, kuah soto Mas ni terpekat sikit..mungkin sebab rempah sup lebih kot...he3...lumrah la kan memasak...abang dah tegur sikit..nape kuah pekat sikit...tersengih2 jerk la bini ni..tahu teguran yang betul...tak pe..lain kali Mas dah tahu...jangan memandai letak lebih rempah sup tu.....konon2 sayang la klu rempah sup tu berbaki...he3...apa pun....Soto Ayam resepi Kak Yati ni memang terbaik..sedapppp..
Soto Ayam
Resepi : Kak Yatie - Sinar Kehidupanku
Bahan :
Nasi Impit secukupnya
1 ekor ayam - dipotong 4 ( 3 kpng di goreng dan 1 kpng di cincang kecil2 )
Mas tak potong, terus rebus ayam tu sekali ngan kuah soto
3 sudu besar rempah sup @ rempah soto
1 ketul sup bunjut adabi
1 sudu besar lada sulah - di tumbuk lumat
1 ketul kiub pati ayam
6 cawan air atau secukupnya
Bahan Tumis:
Rempah tumis
( 1 kayu manis + 1 bnga lawang + 2 buah pelaga + 2 biji cengkih )
2 biji bwng merah - di hiris
2 ulas bwng putih - di hiris
2 btg serai - dititik
2 cm lengkuas - dititik
Bahan Kisar :
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
Bhn utk tabur dan dimakan ngan nasi impit :
1 mangkuk kecil tauge
1/2 cwn kcng tanah- di goreng - x letak
1 paket kecil su'un- di goreng
sambal kicap secukupnya
2 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Sedikit bawang goreng
Bergedil - Mas tambah
Garam dan sedikit gula
Cara memasak :
Kisar halus bahan yang bertanda *
Sementara itu goreng 3 keping ayam yg dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan dahulu. Mas rebus ayam dalam kuah soto dulu baru angkat dan goreng.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan rempah tumis, bwg merah dan bwg putih yg di hiris, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga garing.
Masukkan rempah sup dan serbuk lada sulah, kacau sebati dan masukkan kiub ayam tadi, masukkan air dan ayam yg di cincang tadi ( Mas masukkan 1/2 ekor ayam tanpa dipotong sebab nanti nak angkat, toskan dan goreng ayam tu)... gaul rata.
Masukkan sup bunjut adabi dan gaul sebati.
Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan sedikit gula, kacau rata dan perasakan.
Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan bolehlah hidangan bersama nasi impit.
Sementara itu siat2kan isi ayam hingga habis.
Cara Penyediaan :
Masukkan nasi impit yg telah di potong kecil kedalam mangkuk hidangan, kemudian letakkan sedikit tauge, ayam yg telah di siat2 tadi, kcng tanah goreng, su'un goreng dan tuangkan kuahnya, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Letakkan sedikit sambal kicap.
Setelah siap bolehlah di makan. Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment