Tuesday, April 3, 2012

Chicken Chop Resepi 2



Assalamualaikum.
Menu lunch semalam, makan ala2 omputehhh lakk..he3...lama jugak Mas tak buat Chicken Chop gini, jadi bila sesekali makan, memang licin sepinggan...
Chicken Chop ni menggunakan Sos Carrot yang Mas tunjukkan semalam, memang mabeless...kekadang klu malas baru Mas buat Sos Black Paper. Jadi meh tengok resepinya pulak......

Chicken Chop 
Resepi : Mas Duniaku

Bahan untuk ayam :
2 keping dada ayam @ peha ayam tanpa tulang - di cucuk2 sikit supaya ayam tak mengecut masa digoreng.
sedikit garam
sedikit kiub ayam
1 sudu kecil lada sulah
1 biji telur - dipukul sedikit

Bahan tepung ( untuk salut ayam ) :
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastad

Satukan semua tepung dlm bekas bertutup dan goncang2 bekas utk sebatikan tepung.




Cara membuatnya :
Untuk Ayam :
Gaul sebati dada ayam @ peha ayam tanpa tulang dengan garam, kiub ayam dan serbuk lada sulah. Perap seketika.
  • Celupkan ayam yang diperap tadi kedalam telur dan kemudian salutkan dengan tepung yang telah disatukan tadi.
  • Goreng hingga garing dengan api sederhana dan toskan. Ketepikan.
  • Boleh dihidangkan dengan 
  • Sos Carrot .



    No comments:

    Post a Comment