Sunday, April 8, 2012

Kuih Ketayap Resepi Princessharyati



Assalamualaikum.
Aduhhhh...kejang perut jap pepagi nie baca n3 HaSue berkisahkan kelapa parutnya......
Kisah Mas pulak, bertangguh nak menerai Kaswi gara2 kelapa parut gakk..tapi idak la sampai tersalah hantar mesej....muahahaha
Elok jerk habiskan stok kelapa parut untuk buat inti kuih ketayap nie, Izahdaut lak tayang kaswi....sabarrrrr jerk...jadi meh layan Kuih Ketayap ni...Mas buat 1 adunan, dapat la nak dekat 20 biji...berebut2 lak ngan Ain ngan Daniel...terutama Daniel..suka sangat kuih ketayap ni...
Maceh pada tuan resepi princessharyati atas perkongsian resepi kuih ketayap nie. Memang sedappp...mungkin penggunaan telur yang banyak..ketayap ni rasa lembutt dan halus jerk..hmm..memang sedapp la...kalau tengok respon kat Myresepi pun, ramai gak yang dah mencubanya...memang terbaikk laaa

Kuih Ketayap 

Bahan :
Untuk kulit :
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan - boleh diganti dgn fresh milk
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Untuk inti :
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah - boleh dikurangkan
1 helai daun pandan

Cara :

Untuk Inti Kelapa :
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. 
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10 - 15 minit.
 Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk Kulit :
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. 
Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. 
Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. 
Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.

Cara membuat Ketayap :
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. 
Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. 
Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Cara Gulung :
Lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.



No comments:

Post a Comment