Assalamualaikum.
Sambil update blog, sambil mengunyah Apam Gula Hangus bercheese nie...sedappp..sedappp..sedapp...sebab tu Mas berulang kali buat apam nie....gabungan chesse dalam apam ni mabelesss sangat....ni semua atas idea Izahdaut dulu....maceh makcik...semalam pun Izah buat Apam Gula Hangus, tapi resepi yang lain...macam berjanji lak kita kan..he3....maceh juga pada Kak Jun@myresepi atas perkongsian resepi apam yang best nie...untuk entry terdahulu, boleh lihat DISINI.
Apam Gula Hangus
Resepi : Kak Jun@myresepi
Bahan :
150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
70 gm butter - cairkan
75 gm susu cair - Mas guna susu segar
1 biji telur dipukul
150 gm tepung gandum - diayak
1 sudu teh baking soda - diayak
secubit garam
75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit.
Cara membuatnya :
Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
Acuan lompang tak payah disapu minyak sebab dah ada butter dalam adunan apam gula hangus tu, terus jerk masukkan adunan apam tadi ke dalam acuan lompang, dan picitkan sedikit cream cheese dengan menggunakan paip.
Biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.
Untuk Cream Cheese Topping :
Sumber : Izahdaut
Bahan :
- 125gm cream cheese
- 1 sudu besar gula
- 1/2 biji telur
- sikit oren juice
Cara membuatnya :
Campur semua.
Mix dengan mixer hingga gebu.
Letakkan adunan cream cheese atas apam gula hangus sebelum dikukus.
No comments:
Post a Comment