Sunday, April 1, 2012

Paprik Resepi Makyong




Assalamualaikum.
Rasanya dah lama Mas tak berkongsi resepi berasaskan sayur kan...jadi hari ni meh layan Paprik Resepi Makyong ni. Sebenarnya dah banyak kali dah Mas masak paprik ni, dan pada Mas Paprik Resepi Makyong ni yang paling terbaik...jadi Mas kongsikan disini pulak. Kalau tengok respon kat Myresepi, ramaiii bebenor yang dah mencubanya....
Selalunya paprik ni Mas akan masak untuk dimakan ngan nasi goreng...memang best..kalau dimakan ngan nasi putih pun tetap sedappp...tak payah lauk lain dah....cukuppp dah lauk paprik nie dan Mas memang selalu masak paprik ni berkuah banyak.....ikut selera masing2 yerk...maceh pada makyong@Myresepi yang sudi berkongsi resepi paprik yang mabeles nie....

Paprik 

Bahan :

½ ekor ayam - dipotong kecil2 - Mas guna daging

4 ulas bawang merah - ditumbuk

2 ulas bawang putih - ditumbuk

1 labu bawang besar - dimayang

2 batang serai - dititik

2 biji buah tomato - dipotong 4

5 biji cili padi - ditumbuk

bunga kobis, kacang buncis @ panjang, karot dan jagung muda

sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis

bahan2 perasa - Mas letak kiub ikan bilis





Cara memasak :

Panaskan kuali. Gorengkan ayam ( agak2 sampai masak, jangan terlalu garing ).

Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang ditumbuk, kacau sekejap.

Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis dan Mas letak 1/2 kiub ikan bilis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut, ayam yang digoreng tadi dan sayur-sayuran.

Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Biarkan seketika dan boleh tutup api.

Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.



No comments:

Post a Comment