Assalamualaikum.
Entah berapa kali Mas buat Talapia Bakar Berempah Woku nie....memang sedapp sangat....diikutkan, resepi asal Talapia Bakar Berempah Woku nie dari Majalah Sedap yang telah dikongsikan oleh Kak Ummi, maceh kak....muahhhh....dan menggunakan ikan siakap...tapi Mas lebih sukakan talapia merah...tetap mabelesssss....hingga menjilat jari kalau dah start makan ikan bakar nie...pada Mas, inilah resepi ikan bakar yang paling terbaikk...sape yang pernah merasa jerk yang tahu kesedapannya.....boleh lihat DISINI untuk entry sebelum ini...
Talapia Bakar Berempah Woku
Resepi : Kak Ummi - Home Sweet Home
Bahan :
2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - Mas guna talapia merah
2 sudu teh air perahan limau nipis
1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
- 5 tangkai selasih - diambil daunnya
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
- 12 biji bawang merah
- 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
- 5 biji buah keras - bakar kejap
- 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
- 2 cm halia
Bahan Pelengkap :
- Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
- 1 biji timun - dipotong serong
- 4 tangkai selasih
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
- Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...
No comments:
Post a Comment