Thursday, August 4, 2011

Abok abok



Assalamualaikum. Sebenarnya dah lama teringin nak buat Abok-abok ni masa nampak Izah buat dulu. Alhamdudillah, 2 hari lepas Mas dah merasa abok-abok ni, ni first time Mas makan kuih traditional ni. Sedap pada Mas, dan Mas buat 1/2 adunan jerk..itu pun dah dapat banyak, puas juga Mas makan, Ain ngan Daniel langsung tak layan abok-abok ni...macam tak de perasaan jerk bebudak tu nengok abok-abok ni....cuba klu kek..laju jerk...
Kata Izah resepi dicopy dari Kak Rose dan Kak Yat dan resepi asal datangnya dari Bro Rozzan. Terima kasih pada semua....cuma Mas agak muskhil sikit sebab sagu yang ada gula merah tu macam tak nak kembang sangat.....hmm...agaknya memang gitu ke sebab Mas tengok abok - abok yang Izah, Kak Rose dan Kak Yat pun memang ada gak jadi biji2 sagu tu.....apa pun abok-abok ni tetap sedapp....

Abok - abok
Resepi : Bro Rozzan
Sumber : Izah, Kak Rose dan Kak Yat
Bahan :
  • 250 gm sagu
  • 220 gm kelapa parut putih
  • 180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
  • ½ sudu teh garam
  • beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm

Cara membuatnya :
  1. Sagu biji dicuci dan ditoskan. 
  2. Kelapa parut dan garam digaul rata. 
  3. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. 
  4. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dengan lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis. 
  5. Kukus hingga masak. Mas kukus selama 1/2 jam. 

No comments:

Post a Comment