Assalamualaikum.
Hmmm...buat lagi Puding Tauhu yang sedappp ni....patut la Kak Nor berulang kali buat puding tauhu ni.....memang sangat sedapppp...juga sesuai sangat dibuat juadah berbuka puasa...pasti nyaman rasanya tekak bila dapat makan puding tauhu ni....segarrrr dan sedappppp tau.....adik ipar pun cadangkan nak buat lagi masa raya nanti...hmm.....Mas pun sekarang kalau nampak jerk laici....teringat puding tauhu ......memang terbaik puding tauhu ni...untuk yang belum menerainya...Mas cadangkan untuk mencuba puding tauhu yang sangat sedapp ni......pasti tak mengecewakan....betoiii kan Izahdaut dan Kak Ita.....rasanya ramai yang dah mencuba puding tauhu ni....maceh pada Kak Nor atas perkongsian puding tauhu yang sangat sedappp ni......
Puding Tauhu
Resepi : Kak Nor - Secubit Garam
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
1/2 paket agar2 strip ( direndam ,pastu toskan ) ~ lebih kurang 18gm
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan
Cara membuat Puding Tauhu :
Masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.
Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan ( boleh juga guna fruit koktel )
2 tin air ( gunakan tin laici sbg sukatan )
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya )
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
Cara Membuatnya :
Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk.
Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais.
Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih.
Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
No comments:
Post a Comment