Tuesday, August 16, 2011

Kuih Keria










Assalamualaikum. Dalam mood entry tertunggak lagi....nak mengupdate sehari 2 resepi pun malas kan....bak kata Izahdaut, lemau jerk rasanya..mengalahkan bebudak berpuasa...he..he..Kuih Keria ni Mas buat Ahad lepas untuk berbuka....semalam beli jerk makanan untuk berbuka...memang urusan kat hospital sampai petang baru habis...sabo jerk...Mas kalau dulu memang jarang buat keria ni walaupun anak2 suka kuih ni...disebabkan bab gula tu...rasa macam susah jerk membuatnya....bila dah pandai buat gula tu...rajin gak membuatnya kalau ada keledek...senang dan sedapp....keria tu pun tak liat sebab tepung tak banyak diletak...baru sedappkan sebab rasa keledek tu, memang lumrah kuih yang dijual....kadang-kadang.....keria tu liat sebab ada banyak tepung...terus mood makan keria hilang...jadi bila buat sendiri.....memang berbaloi2....





Kuih Keria


Resepi : syahmi@myresepi


Sumber : MasDuniaku




Bahan :







  • 500 gm keledek

  • 1 cawan tepung gandum

  • Sedikit garam

  • 3 sudu besar gula dan sedikit air -  untuk salut keria 

  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng





Cara membuat keria :



  1. Kupas keledek dan rebus ubi keledek hingga empuk dan toskan airnya dan bubuh sedikit garam.

  2. Lenyek sampai hancur sementara ubi keledek masih panas.

  3. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi keledek betul2 sejuk.

  4. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.

  5. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.

  6. Setelah siap digoreng, masak gula dengan air dalam kuali lain yang bersih.

  7. Didihkan gula hingga pekat  dan kemudian masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.

  8. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.

  9. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.

  10. Jom kita makan.









No comments:

Post a Comment