Assalamualaikum. Kuih lagi kan, layan jerk la yerk..Mas kalau kuih memang jarang beli, lebih suka buat sendiri...lebihan daun pisang dari kuih Abok-abok hari tu, Mas buat pulak Tepung Bungkus....jadi tak lah daun pisang tu kering dalam freeze tu...petua menyimpan daun pisang lama dalam freeze, Mas simpan dalam tupeware yang ditutup kemas dan letakkan dalam freeze....insyaAllah, daun pisang tu tahan dalam seminggu lebih.....resepi Tepung Bungkus ni Mas dapat dari majalah Saji, dah banyak kali buat tau.....sukatannya pun senang nak ingat dan nak membuatnya juga senang dan hasilnya Tepung Bungkus ni sangat sedappp....
Tepung Bungkus
Resepi : Majalah Saji Keluaran Mei 2008
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan santan
- sedikit garam
- daun pisang - untuk membalut
Bahan2 inti :
- 1/2 biji kelapa parut
- 1/2 cawan gula merah
- 1 sudu besar gula
- 1 helai daun pandan
Cara membuat :
- Satukan semua bahan inti dan gaul rata. Kemudian kacau atas api perlahan hingga kering. Sejukkan kemudian bulat2kan inti kelapa tu.
- Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran yang diperlukan. Lap daun pisang bersih2.
- Bancuh @ sebatikan tepung beras dengan santan. Masak dengan api perlahan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
- Letakkan 2 sudu besar bancuhan tepung diatas daun pisang. Kemudian letakkan inti yang telah dibulat2kan.
- Tutup daun pisang dan lipat kedua2 hujung daun dan kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment