Assalamualaikum.
Bakso resepi Kak Iza ni dah banyak kali Mas buat...rasanya dalam sebulan, mesti satu ke 2 kali Mas akan buat....senang jerk membuat bakso ni dan ni lah resepi bakso yang paling Mas suka....sedappppp sangat....sekarang ni kalau makan bakso, Mas suka tambah bergedil dalamnya...ala2 macam soto tu....hmm..lagi best tau...cili kicap tu memang wajib.....gerenti berpeluh2 kalau makan.....klu bebola tu, tengok mood, klu ada stok bebola bakso, Mas guna yang itu jerk...kadang2 buat sendiri...bebola tu yang paling anak2 suka......kalau dulu Mas suka makan bakso kat satu tempat kat Subang Perdana, memang sedapp baksonya, sekarang dah jarang makan kat sana, lebih suka buat sendiri......boleh makan berulang2kan.....bakso ni Mas buat untuk berbuka 2 hari lepas....terlupa lak nak entrykan...meh layan resepinya pulak....mana tahu ada yang nak buat untuk berbuka atau juadah hari raya nanti....
Bakso
Resepi : Kak Iza@myresepi
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
Taugeh
Kobis dihiris halus
Untuk Bebola :
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sb telur (1/2 biji)
1 sk tepung ubi @ tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah n garam
Untuk Kuah :
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk
* 1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk
* 1sk lada sulah biji - dikisar @ tumbuk
1 batang serai - diketuk
1 sb pati daging @ pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa secukupnya
Cara memasak :
Untuk Kuah :
Tumbuk bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan.
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa. Kali ni Mas letak dada ayam seketul sbb nak ada isi ayam dalam bakso tu..he..he..
Untuk Bebola :
Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih.
Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa.
No comments:
Post a Comment