Sunday, August 7, 2011

Kuih Sagu @ Bronok



Assalamualaikum. Salah satu kuih peberet dibulan ramadhan, Kuih Sagu @ Bronok, selalu gak buat kuih ni dihari2 biasa, sebab Ain ngan Daniel pun suka kuih sagu ni, tapi bebudak tu makan kuih sagu ni tanpa kelapa....makan gitu jerk..macam2 kan...pada hal Mas suka kuih sagu ni digaul dengan kelapa..baru sedappp.....resepi kuih sagu ni ada Mas entrykan sebelum ni, tapi Mas letakkan lagi resepi kuih sagu ni untuk panduan semua...nak membuatnya pun senang......selamat mencuba dan selamat berpuasa buat semua..

Kuih Sagu @ Bronok
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 cawan sagu biji kecil
  • 2 cawan air
  • 3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
  • sedikit pati sirap
  • 1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu
Untuk salut
  • kelapa parut - agak 2 
  • sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut

Cara membuatnya :
  1. Rendam sagu hingga kembang.
  2. Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
  3. Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan. 
  4. Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
  5. Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
  6. Jeng..jeng..boleh dimakan

No comments:

Post a Comment