Monday, August 22, 2011

Biskut Chocolate Oats Crips










Assalamualaikum. Atas permintaan seseorang, Mas buat lagi Biskut Chocolate Oats Crips ni untuk kukis raya.....kali ni Mas buat kecik2 comeii jerk....nama pun kukis raya kan...he...he..baru la cantik tersusun dalam balang nanti...dan pastinya biskut peberet Ain ngan Daniel..semenjak Mas buat Biskut Chocolate Oats Crips ni, dah jarang bebudak berdua tu minta chipsmore....lagi pun biskut ni kurang manis dari chipsmore dan yang bagusnya ada oat dalamnya....macam biasa...Mas buat 2 adunan...nak membuatnya pun tak de lama sangat...rasanya dalam 3 jam dah siap untuk 2 adunan biskut ni....sambil tengok tv, sambil gentel2 biskut ni, sambil tu boleh bakar 2 dulang sekali...tak ke cepat tu...hmm...itu pun puas mencatu ngan bebudak berdua tu..asal berbuka....pegang balang biskut ni...sabo jerk...kalau tak....rasanya dah habis 1 adunan...he..he..bukannya pe...mood ngukis ni dah lemau....itu yang tart nenas Kak Anim dan Biskut Choc Chips Kak Nor pun Mas nak buat lepas raya...he..he...





Biskut Chocolate Oats Crips



Sumber : MasDuniaku




Bahan :



  • 130g tepung gandum - diayak

  • 30g tepung jagung - diayak

  • 20g serbuk koko -  diayak

  • ½ sk serbuk penaik - diayak

  • ¼ sk serbuk kulit kayu manis - ayak * Mas dan Izah tak letak

  • ¼ sk garam

  • 90g Quaker Oat Segera

  • 4-5 sudu nestum * Mas dan Izah tambah

  • 200g mentega

  • 120g brown sugar

  • ½ sk esen vanilla

  • badam nips(saya tambah sendiri)* Mas letak 1/2 cawan choc chips




Cara membuatnya :



  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.

  2. Masukkan garam, Quaker Oats segera, choc chips dan gaul rata.

  3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.

  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.

  5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.

  6. Potong atau terap dan letak atas dulang.

  7. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit. Mas bakar selama 20 minit. Biskut ni akan keras selepas keluar oven dan sejuk yerk..jadi jangan risau jika biskut ni kelihatan lembut lagi masa panas iaitu keluar dari oven. Untuk dapatkan biskut yang cantik keraknya...lapik dulang dengan kertas minyak yang telah disapu marjerin.








No comments:

Post a Comment