Wednesday, August 24, 2011

Rendang Pedas Daging




Assalamualaikum.
Alhamdulillah...hari ni dah nak masuk 25 hari kita berpuasa kan.....Ain ngan Daniel pun tak tinggal puasa lagi.....InsyaAllah, rabu depan kita semua akan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Merdeka serentak....Rendang Pedas Daging ni adalah juadah utama keluarga mertua Mas dihari lebaran......sangat sedap dimakan dengan lemang dan ketupat....selalunya Rendang Pedas Daging ni dimasak hingga kering...boleh juga berkuah jika suka....ikut selera masing2...selalunya kalau Mas sekeluarga, memang akan masak Rendang Pedas Daging ni kering....lebih sedapp....baru terasa serdak2 tu.....Rendang Pedas Daging diatas ni Mas buat untuk juadah berbuka puasa 2 hari lepas.....teringin pulak nak makan rendang bila tengok daging yang segar kat Carefour hari tu...lagi pun Mas memang selalu buat rendang gini.....anak2 dan suami memang suka....rendang ni kalau dimasak betul2 kering, boleh bertahan lama tau...dan lebih sedapp bila dipanaskan lagi....jadi untuk yang mencari2 resepi rendang, boleh lah mencubanya....memang best....


Rendang Pedas Daging
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 kilo daging - dihiris kecil2
2 biji bawang besar - dihiris halus
1 helai daun kunyit - dihiris halus
1/4 inci halia - dihiris nipis
* 1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
* 10  biji cili kering yang direndam ( kalau nak pedas boleh letak lebih )
* 2 batang serai
* 1/2 inci kunyit hidup
* 1/2 sudu kecil garam kasar
* 3 ulas bawang putih
santan dari 1 biji kelapa
gula secukup rasa
sedikit garam halus untuk ditambah jika kurang masin
3 sudu besar kelapa parut - ditumbuk sedikit

Cara memasak :
Kisar atau tumbuk halus bahan2 yang bertanda  * . Ketepikan.
Masukkan daging ke dalam kuali. 
Masukkan bahan2 yang dikisar atau ditumbuk halus tadi. Gaulkan atau sebatikan dengan daging. 
Masukkan bawang besar yang dihiris nipis, halia yang dihiris nipis, daun kunyit yang dihiris halus, santan ,kelapa parut yang telah ditumbuk sedikit dan gula . Gaul sebati.
Buka api dan masak rendang tadi hingga masak.Jika rasa kurang masin boleh tambah garam halus. 
Masak dengan api sederhana dan sentiasa kacau rendang hingga daging empuk dan rendang kering.
Sedap dimakan dengan nasi panas, lemang atau ketupat.


No comments:

Post a Comment