Assalamualaikum. Sesekali layan Keli Salai Lomak Cili Padi ni, sodappp juga kan.....ari tu nampak kat Bazar Ramadhan, satu gerai tu jual masakan lomak cili padi, memang nampak sedapp, pekat jerk masak lomak tu...tapi tengok harganya, hmm....boleh tahan....pada Mas baik buat sendiri, lebih berbaloi, lain lah masa tu memang mencari nasi dan lauk untuk berbuka, pasti lauk tu yang Mas cari..he...he...jadi keesokkannya, Mas pun masak Keli Salai Lomak Cili Padi ni untuk berbuka, lagi pun Ain ngan Daniel memang gemor masakan masak lomak ni....abang jerk yang kurang gemar, hm....selera tak sama kan..layan jerk la......untuk abang, Mas buatkan rendang ayam.....Daniel juga yang untung sebab dua2 lauk tu memang peberet dia..he..he...walaupun dah ada resepi Keli Salai Lomak Cili Padi sebelum ni, Mas tempekkan lagi resepinya yerk...senang nak tengokkan...
Keli Salai Lomak Cili Padi
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 2 ekor ikan keli - dibersihkan
- cili padi - ikut pedas ditumbuk
- kunyit hidup - ditumbuk
- Santan - dr setengah biji kelapa - Mas guna santan kotak
- 2 keping asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis
Cara memasak :
- Ikan keli direndam selama 2 minit dengan jus limau nipis, sedikit garam dan daun + batang kesum (ramas2 ), toskan dan bersihkan, ulang sekali lagi dan bila keli dah bersih, kelar2 dulu keli tu kemudian disapukan kunyit dan garam kemudian disalai dalam oven selama 45 minit dengan api atas bawah. Mas letak atas jaring dan lapikkan dulang bawahnya.
- Masukkan bahan2 tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, sebatikan dan masukkan keli salai.
- Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment