Assalamualaikum.
Entry bertangguh lagi...he3....Ayam Mentega Rangup ni Mas buat masa Izahdaut tayang Rabu lepas...kebetulan memang bercadang nak masak dada ayam, jadi terus try resepi Ayam Mentega Rangup ni. Sedapppp dimakan begitu jerk tau..he3...Ayam Mentega Rangup ni Mas buat lauk sampingan sebab Ain ngan Daniel tu suka klu ayam dimasak ala2 goreng gini sambil dimakan ngan lauk2 lain....last2 dia ratah gitu jerk sebab katanya sedap...maceh pada tuan resepi yang cantik manis tu Kak Diana. Kak Nor pun dah try kan dan baru2 ni nampak Kak Ct Delima pun dah mencubanya. Untuk yang tak tahu nak masak apa dengan dada ayam tu...cuba try Ayam Mentega Rangup ni....memang best...
Ayam Mentega Rangup
Resepi : Kak Diana
Bahan :
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula
Bhn² Perap :
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Cara memasak :
Ayam di gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment