Assalamualaikum.
Jom layan lagi salah satu resepi dari Kak Fida @myR yang sememangnya tak menghampakan. Bingka Susu ni memang sangat sedapp pada Mas. Rasanya yang manis2 berkrim berkastard memang best. Satu lagi kelainan untuk resepi bingka yang harus dicuba...sesuai untuk dijadikan sarapan atau minum petang dan gandingkan dengan teh o atau kopi o jerk...memang dah lengkap....sesuai juga kalau dijadikan bekal anak2 ke sekolah.....
Pada Mas bingka susu ni sedapp dimakan suam2 atau pun sejuk....Mas lagi suka makan masa bingka ni masih suam2.....asyikkkk......dan walaupun bingka susu ni dah sejuk...rasanya tetappp sama....masih lembut gitu...jadi kalau ada yang terasa nak membingka petang ni...apa kata try bingka susu ni.....memang best.....
Bingka Susu Kak Fida
Resepi : Kak Fida @myR
Bahan A :
Loyang 8x8 @ 9x6
1 cawan susu cair - Mas guna susu segar
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir - opt ( Mas letak 25 g jerk )
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
No comments:
Post a Comment