By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 Tilapia
1/2 tsp Turmeric Powder
Chili Padi*
1 Green Chili*
3 Shallots*
1 clove Garlic*
1cm Ginger*
1" Turmeric Root* (* pounded)
1 Lemongrass - bruised
1/2 packet Coconut Cream
Salt
METHOD:
1. Rub Tilapia with salt & turmeric powder & deep fry until cooked both sides.
Dish out.
(Tip: to get rid of muddy smell, rub fish with lime juice & rinse)
2. Place the remaining ingredients in wok & cook until thicken.
Spread on fried fish & serve with white rice.
****************************************************
Ni entri terlewat... tak ingat pula bila.... minggu lepas kot. Alang-alang goreng Tilapia tu Along pun buat sos lemak cili padi.... bebudak cakap sedap, ok lah tu...hehehe.
Ikan Tilapia dgn Sambal Lemak Cili Padi
By: AlongRoz@HomeKreation BAHAN2:
1 ekor Tilapia
1/2 st Serbuk Kunyit
Cili Padi*
1 bj Cili Hijau*
3 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
1cm Halia*
1" Kunyit Hidup* (* tumbuk)
1 bth Serai - ketuk
1/2 peket Santan Pekat
Garam
CARA2:
1. Lumur ikan dgn garam & serbuk kunyit.
Goreng sehingga masak di kedua belah & angkat.
Goreng sehingga masak di kedua belah & angkat.
(Tip: utk hilangkan rasa selut pd ikan Tilapia, lumur dgn limau & bilas)
2. Letak kesemua bhn2 lain ke dlm kuali & masak sehingga pekat.
Sapukan ke atas ikan & hidangkan dgn nasi.
2. Letak kesemua bhn2 lain ke dlm kuali & masak sehingga pekat.
Sapukan ke atas ikan & hidangkan dgn nasi.
No comments:
Post a Comment