Assalamualaikum.
Selalunya kalau teringin nak makan Laksam, Mas selalu beli jerk..tapi kali ni Mas try buat sendiri pulak...rupanya tidak lah susah sangat membuatnya...
Dan resepi Laksam pilihan Mas adalah dari Kak Yani@myResepi, tengok respon pun, ramai juga yang dah menerainya.....hmm...memang lazat Laksam ni...menepati citarasa Mas...kiranya puas juga Mas makan sebab kat rumah ni...Mas sorang jerk yang layan Laksam ni...maceh yerk Kak Yani atas resepi Laksam yang sedappp ni...
Lain kali Mas boleh buat lagi...untuk kali ni, Mas tak buat pun sambal tu sebab dah tabur hirisan cili padi..lain kali Mas buat sambal tu..he3...dan oleh kerana tak sabo2 membuat laksam sendiri, tak sempat nak beli sayur2 sampingan tu...letak hirisan daun kesum jerk....kira halal la kan....janji laksam tu sedappp...kalau letak timun ngan tauge...perh..rasanya mesti lebih ummpphhh....he3
Laksam
Resepi : Kak Yani@myResepi
Bahan Laksam :
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
Bahan Kuah :
Ikan - direbus,dibuang tulang, mcm nk buat laksa tuh
Sedikit halia
Sedikit bawang putih
Sedikit bawang merah @ bawang besar
Sedikit lada hitam @ serbuk lada hitam pon ok
sedikit lada putih ditumbuk @ serbuk lada putih - Mas tambah
Santan
Asam keping
Garam secukup rasa
Sedikit gula merah @ gula - Mas letak gula
Bahan Ulaman :
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum - dipotong halus
Bahan cili :
cili merah
belacan
garam
limau
Cara membuatnya :
Laksam :
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak, untuk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Untuk kuah:
Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam dan lada putih. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
Untuk cili:
Cili merah tumbuk @ kisar dengan belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau.
No comments:
Post a Comment