Assalamualaikum.
Kali ni Mas nak share satu resepi Kuih Lompang yang pada Mas sangat sedap pada tekak Mas. Kuihnya yang lembut dan sedang2 jerk manisnya memang mengasyikkan bila dah mula menjamahnya....satu demi satu kuih lompang ni berkurangan dari pinggan tu....oppssss tak pe....kali ni kan Mas makan berduet...jadi boleh makan lebih sikitttt...kikikik.....resepinya diambik dari dapo mek ampang aka ijahdaut yang menyepi jappp tu...katanya ada masalah internet kat rumahnya....mudah2an esok ok kan jah.....rindu nak gaduh2 ngan kau.....he3. Kata Ijah resepi asal datangnya dari sweetlily01@myR. Tengok respon pun, ramai yang dah menerainya....maceh pada kalian berdua....resepi yang mudah dan sedappppp...i like.....
Kuih Lompang
Resepi : Izahdaut
Bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + garam + daun pandan simpul - kukus kejap
Cara membuatnya :
Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil hingga gula larut. Sejukkan sebentar
Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata
kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. Gaul hingga sebati dan tapis adunan tadi.
Panaskan pengukus dan panaskan dulu acuan lompang yang telah disapukan minyak baru tuangkan adunan tadi ke dalam acuan lompang.
Kukus 10 minit atau hingga masak. Bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya
hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
No comments:
Post a Comment