Assalamualaikum.
Morning semua....dah sarapan ke tu....meh cuci mata dulu ngan menu lunch yang lepas.....lama dah Mas buat.....resepi yang menjadi kesukaan family Mas, bila ada bahagian dada ayam yang tak digunakan....sesuai sangat dimasak gini...simple dan sedap....anak2 nak makan pun senang sebab tak de tulang.....
selamat mencuba yerkk....
Dada Ayam Bersos Plum & Lada Hitam
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
2 keping dada ayam - dihiris2
1 - 2 biji kentang - kupas kulit dan belah 6
1 biji bawang besar - dihiris2
1 biji bawang putih - dicincang
1/2 inci halia - dimayang
1 - 2 biji cili merah - dihiris2
sedikit daun bawang - dihiris
1 sudu besar lada hitam yang ditumbuk
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos cili thai
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan gula
sedikit air panas - untuk kuah - terpulang letak banyak mana
Cara memasak :
Gaulkan dada ayam bersama tepung goreng ayam, goreng sekejap. Tak payah terlalu garing. Begitu juga dengan kentang, goreng kejap biar 1/2 masak. Angkat, toskan dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang dimayang kecuali daun bawang hingga wangi dan masukkan sos plum, sos tiram, sos cili, sos cili thai, sebatikan.
Masukkan dada ayam dan kentang yang digoreng tadi dan gaul sebati dan masukkan air panas, agak2 untuk kuah, kacau lagi dan masukkan lada hitam dan lada putih, kacau lagi dan biarkan mendidih.
Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan kiub ayam, rasakan dan jika ok, biarkan kejap dan bila kentang empuk boleh masukkan daun bawang, sebatikan dan boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment