Tuesday, January 17, 2012

Tart Telur Portugis



Assalamualaikum.
Hmmmmm...Tart Telur yang menjadi kesukaan semua. Enak dimakan ketika suam2...rangupppp diluar dan lembut didalam...memang asyik kalau dapat menguyah Tart Telur Portugis ni....memang compom tak cukup sebiji...salah satu desert yang sesuai dimakan bila2 masa jerk...nak membuatnya pun senang....klu ada tetamu yang datang mengejut....boleh juga buat Tart Telur Portugis ni untuk dihidangkan......senang kan...dok tunggu2 juga Izahdaut menayangkan Tart Telurnya.....Izah.....cepatttt tayang tart telur ko....ke kau belum buat lagi...muahahaha..sabo jerk ngan makcik sorang tu....

Tart Telur Portugis
Diolah : MasDuniaku

Bahan Untuk Crush :
1 paket puff pastry

Bahan filling :
1 cawan susu cair @ susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence


Cara membuatnya :

Untuk buat crust : 
Ambik sekeping puff pastry dan tekan2 rata puff pastry ke dalam bekas tart. Sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur. 

Cara buat filling : 
Pukul manja gula dan telur biar sebati.
Masukkan semua bahan filling yang belum lagi dimasukkan. Kacau hingga sebati dan tapis adunan filling tadi. 
Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yang diletakkan puff pastry tadi.
Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
Selamat menjamu selera!


No comments:

Post a Comment