Assalamualaikum.
Meh layan menu lunch Mas semalam......buat Kari Kepala Ikan lak.....makan ngan sambal belacan dan ulaman....hmmmmm...best kan....lagi pun kari ni memang laku kat rumah...Ain ngan Daniel suka bebenor kari ni...kuah kari tu pulak, klu ada lebih, boleh gak dicicah ngan roti....kali ni Mas masak kari cara mak Mas...masa balik kampung baru2 ni, mak ada bagi tips untuk dapatkan kari yang sedap....daun kari diblend sekali dan gunakan bawang kecik sahaja ......hmmm....patut la rasa kari yang mak masak sedappppp.....untuk yang nak mencuba masak kari, apa kata cuba pulak cara mak Mas ni...memang best............
Kari Kepala Ikan
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
sebelah kepala ikan
1 biji tomato - dibelah 4
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit lada hitam biji
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 paket rempah kari ikan
Bahan Tumis :
2 biji bawang merah kecil - hiris halus
1 ulas bawang putih- hiris halus
1/4 camca teh halba campur
1 sudu kecil pes cili
Cara memasak :
Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau seketika, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Tuang bahan2 kisar dan kacau sebati dengan menggunakan api sederhana hingga bahan2 tadi pecah minyak, kemudian tuang sedikit air dan biar mendidih.
Kemudian masukkan kepala ikan dan bila mendidih masukkan kacang bendi dan masak hingga mendidih. Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan santan, garam dan gula secukup rasa, biar masak sebentar. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...
No comments:
Post a Comment