Assalamualaikum.
Ni la sarapan yang digadingkan dengan Cucur Susu Lemak Manis tadi....Mee Sanggul Goreng Kari resepi dari Kak Nor - Secubit Garam. Nampak Izahdaut buat Rabu lepas..terus teringat ada stok mee sanggul yang Mas beli masa balik Kedah hari tu....sebenarnya susah juga nak jumpa mee sanggul kat area sini..jadi bila balik Kedah dan jumpa mee sanggul, terus borong sikit...buat stok la katakan..he3...
Jadi baru pagi ni Mas masak mee sanggul ni untuk sarapan pagi...sepeket tu cukup la untuk Mas dan anak2....memang best mee sanggul resepi Kak Nor ni...rasanya ala2 mee goreng mamak gitu.....i like....
Mee Sanggul Goreng Kari
Resipi : K.Nor@SecubitGaram
Sumber : Izahdaut
Bahan :
3 keping mee sanggul melayu
udang atau boleh guna isi ayam
1 labu bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang
2 tangkai daun kari
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 bj cili padi - dihiris (lebihkan jika suka pedas)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
kobis @ sawi
1 bj tomato
1 bj telur
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
minyak
daun saderi - dihiris
limau kasturi @ limau nipis
Cara Memasak :
Rendamkan sekejap mee sanggul dan toskan.
Panaskan 1 sudu minyak dlm kuali dan pecahkan telur dlmnya.
Kacau goreng hingga menjadi scramble egg. Angkat dan ketepikan.
Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan bawang putih dan daun kari, goreng lg hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, kicap manis, garam, gula dan sedikit air.
Masak hingga pecah minyak dan masukkan udang, kobis dan tomato.
Bila udang hampir masak masukkan pula mee yg dah ditoskan serta scramble egg.
Kacau dan goreng hingga mee masak.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment