Tuesday, April 26, 2011

Cencaru masak kuali



Assalamualaikum. Masa jejalan cari resepi ikan kat Myresepi semalam, terjumpa resepi Kembung Masak Kuali ni yang mendapat sambutan hangat kat Myresepi. Tengok respon sangat ramai yang dah mencuba dan memuji kesedapan ikan ni. Jadi Mas try buat untuk lunch semalam ,Mas guna ikan cencaru jerk.....perhhhh......sedapppppppp sangattt tau...itu pun Mas buat tak berapa pedas....sebab tu cencaru Mas ni tak merah sangat....he..he...
Jadi Mas kongsikan resepi ikan ni kat sini....dan Mas syorkan untuk dicuba resepi ikan yang sangat sedappp ni...lebih lama ikan ni siap dimasak, lebih sedapp dimakan tau...sedapp sangat bila kuih tu sebati ngan ikan.....tak puas lak makan semalam.......akan ada siaran ulangan nanti..he..he...

Kembung Masak Kuali
Bahan :
  • 1/2 kilo ikan kembung - guna cencaru, selar , tongkol pun boleh
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
  • 1/2 inci halia - dikisar
  • 1/2 inci lengkuas - dikisar
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 sudu kecil halba
  • 1/3 cawan santan
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • garam, gula secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah

Cara memasak :
  1. Ikan dibersihkan dan digoreng dan kemudian ketepikan.
  2. Tumis bahan2 kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili kering yang dikisar dan masak hingga pecah minyak .
  3. Masukkan air asam jawa dan halba, kacau sebati, jika tumisan agak kering, tambahkan sedikit air.
  4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa dan tambah sedikit kiub ikan bilis, sebatikan, rasakan dan jika dah ok, masukkkan ikan yang digoreng tadi dan sebatikan lagi, biar untuk seketika dan boleh diangkat.
  5. Siap untuk dihidangkan. Kata tuan resepi..ikan ini lebih sedap dimakan keesokkan hari. Mas rasa betul juga sebab Mas makan nasi petang, rasanya ikan ni lebih sedap dari tengahari. Mas masak pun awal..pukul 9 dah siap masak. 
  6. Selamat mencubaaa......

No comments:

Post a Comment