Monday, April 25, 2011

Chocolate Filling



Assalamualaikum. Ari ni meh layan Chocolate Filling yang best ni. Sedapp tau...Mas buat petang semalam sambil masak untuk makan malam. Chocolate filling ni sesuai untuk inti roti, pau atau kuih apam yang berinti. Resepi asal dari Kak Alina Alias@kongsi resepiKak Nor pun dah buat filling ni. Untuk filling choc ni, Mas tambah 3 sudu tepung gandum sebab Kak Nor ngan Anna cakap filling ni agak lembik, agak susah nak dijadikan inti roti, jadi filling choc Mas ni elok jer jadinya, tak terlalu lembik...senang nak gentel2 dan masukkan dalam doh. Maceh pada Kak Nor dan Anna yang memperkenalkan resepi filling choc ni...maceh juga pada tuan resepi yang tak lokek berkongsi resepi....

Chocolate Filling
Sumber : Anna dan Kak Nor
Bahan :
  • 250 ml susu sejat / susu cair
  • 180 ml air suam
  • 125 gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
  • 60 gram mentega
  • 60 gram serbuk koko
  • 40 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Mas tambah 3 sudu besar tepung gandum untuk dapat filling choc yg pekat sikit

Cara membuatnya :
  1. Campurkan susu,koko, air suam, tepung gandum dan tepung jagung.Kacau sebati.
  2. Tapis ke dalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
  3. Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
  4. Kacau sampai pekat
  5. Campurkan mentega dan esen
  6. Kacau sebati dan tutup api..sejukkan


No comments:

Post a Comment