Assalamualaikum. Gara2 Kak Nor tayang Mexican Bun ni semalam, rasa macam dah sampai masa Mas try Mexican Bun lak. Resepi ni dah lama Mas simpan, cuba macam tak terdetik dihati jerk nak buat, lepas tanya macam2 soalan kat Kak Nor semalam , baru rasa yakin sikit nak buat Mexican Bun ni. Sebenarnya roti ni peberet family Mas, selalunya beli jerk...jadi semalam Mas try buat Mexican Bun ni untuk bekal Ain ngan Daniel. Alhamdudillah, menjadi juga...tak de la susah sangat buat roti ni..suka bebenor bebudak tu tengok roti ni....he..he...
Mas pun ikut cara Kak Nor dengan menggunakan resepi Basic Dough Kak Nor untuk roti mexican bun ni, boleh juga lihat DISINI dan DISINI JUGA untuk resepi Basic Dough yang Mas buat sebelum ni. Jadi terpulang nak menggunakan doh dari tuan resepi atau menggunakan basic dough....
Resepi Mexican Bun ni diambik dari lilydvalley dari Myresepi dan ramai dah yang mencuba resepi Mexican Bun ni.
Mexican Bun
Resepi asal : lilydvalley@myresepi.com
Sumber : Secubit Garam - Kak Nor
Bahan doh roti :
- 500 gm tepung berprotin tinggi - diayak
- 2 sudu kecil bread improver + 2 sudu kecil bread softener
- 20 gm susu tepung
- 75 gm gula castor
- 3 sudu kecil dry yis
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur - dipikul
- 250 ml air @ susu segar ( jangan guna susu segar jika dah masukkan susu tepung )
- 60 gm mentega
Cara membuat doh :
- Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
- Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.Masukkan telur dan air @ susu segar.
- Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
- Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti @ filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega @ minyak @ tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
- Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
- Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
Filling :
- 200 gm mentega
- 1/2 teaspoon vanilla essence
- 70 gm brown sugar
Cara membuat filling :
Bahan topping :
- 200 gm mentega - 100 gm mentega
- 160 gm gula icing - 80gm
- 3 biji telur grade A- pukul sedikit - 1 1/2 bj telur A
- 1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas. - 1 sudu besar nescafe +1 sudu besar air panas
- 200 gm tepung gandum - 100gm
Cara membuat topping :
- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan. Mas ikut Kak Nor masukkan dlm piping bag.
- yg berwarna merah adalah yg Mas dan K.Nor buat
No comments:
Post a Comment