Wednesday, April 20, 2011

Ikan Bawal Lemak Hijau



Assalamualaikum. Ari ni bersiaran awal sikit sebab japp lagi mungkin tak de elektrik sampai petang.....hu..hu...jadi  meh layan Ikan Bawal Lemak Hijau resepi Kak Ummi ni. Mas buat semalam untuk lunch. Baru nak n3kan pagi ni. Mana tahu ada yang mencari2 resepi ikan pagi ni, boleh try resepi ikan bawal lemak hijau ni, selain dari ikan bawal, boleh juga guna ikan tenggiri, aji-aji , kerisi besar ke atau ikan lain yang dirasakan sesuai. 
Rasa Ikan Bawal Lemak Hijau ni memang sedappp...rasa pedas2 cili padi..rasa masam nenas tu memang mengena..tapi macam biasa la....akhirnya ,Mas juga yang makan nenas tu, bebudak ni makan ikan jerk..

Ikan Bawal Lemak Hijau
Bahan :
  • 1 ekor ikan bawal (sederhana besar)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/4 biji nenas - dipotong nipis
  • 2 sudu kecil gula
  • garam secukup rasa
  • hirisan daun ketumbar - Mas tak letak
  • 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 tangkai daun ketumbar
  • 2 biji cili hijau
  • 1 batang serai (ambil bhg putihnya)
  • 6 biji cili padi hijau
Cara Memasak :
  1. Ikan dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk kunyit, goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar dengan api perlahan, masak hingga naik bau dan kelihatan pecah minyak.
  3. Masukkan ikan dan balik-balikkan perlahan biar iken bersalut mesra dengan bahan.
  4. Masukkan pati santan, nenas, garam dan gula. Masak hingga kuah agak pekat dan ikan lembut.
  5. Tutup api, hidangkan dengan taburan hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment