Friday, April 22, 2011

Bakso yang sedappp...



Hujan2 ni besttt tau makan Bakso. Sebenarnya dah banyak kali dah Mas buat Bakso resepi dari Kak Hana ni. Resepi asal dari che iza yang berkongsi resepi Bakso ni kat Myresepi, tengok respon kat Myresepi, ramai yang dah mencuba bakso ni...memang sedappp...nak buat pun senang jerk....tak de la susah sangat....untuk Bakso yang Mas buat sebelum ni, boleh lihat DISINI yerk......lupa lak nak letak cili kicapppp....jangan mencari2 lak..ni gara2 kelam kabut ambik gambar..muahahaha

Bakso
Resepi asal : che iza
Sumber : Kak Hana
Bahan-bahan
  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh - Mas dan Kak Hana x ltk
  • Kobis dihiris halus
Untuk Bebola :
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
Untuk Kuah :
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara membuatnya :
  1. Untuk Kuah : Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. Untuk Bebola: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa.

No comments:

Post a Comment